Gléda Vendéglő

Niki barátnőm és Párja ajánlására jutottunk el az óbudai Gléda Vendéglőbe. És mennyire köszönjük nekik ezt. Deli János és Kerekes Sándor tulajdonosok étterme tökéletesen ötvözi a klasszikus kockás abroszos vendéglőt a mai kor konyhatechnikájával és a családias légkörrel. Már ahogy belépsz az ajtón, úgy érzed magad, mintha egy családi ebédre érkeznél. 

Le is huppantunk a csodálatos királykék kanapéra (Tényleg imádtam. Haza is hoztam volna 🙂 ) és elkezdtük böngészni az étlapot.

Előételnek hízott kacsamáj terrine-t választottunk sárgabarack chutney-val. A kacsamáj istenien krémes volt, hozzá pedig tökéletesen passzolt a chutney. Textúrákban sem szűkölködtünk: a kacsamáj és chutney krémességét a friss saláta és a roppanós tuile ellensúlyozta, a friss, forró, puha kalács pedig megteremtette az összhangot. Imádtuk.

Kacsamáj terrine

Levest is választottunk, mégpedig egy sütőtök krémlevest. Ez a Gléda verziójában zsályával és gyömbérrel készül és kecskesajtkrémes mangalica roláddal kerül a tányérra. Isteni ahogy a pikáns fűszerek, a sütőtök édessége és a füstös mangalica kiegészítik egymást. A téli napokon igazi lélekmelegítő.

Sütőtök krémleves

Most pedig jöjjenek a főételek. Az egyik választásunk egy rosé kacsamell volt burgonyapürével és bazsalikomos-chillis barackkal. A kacsa tökéletesen készült, a püré selymes volt, a bazsalikomos-chillis barack pedig hozta azt a plusz pikánsságot, amit vártunk tőle.

Rosé kacsamell
És közelebbről 🙂

Természetesen nem hagyhattuk ki az egyik klasszikus fogást, a szürkeharcsapaprikást sem. A harcsa puha volt és abszolút hozta azokat a klasszikus ízeket, amiket imádunk. A mangalicapörc és a pirított túróscsusza pedig istenien kiegészítette mindezt.

Szürkeharcsapaprikás
Mangalicapörc

Mivel már nem sok hely maradt a pocakban, ezért csak egy desszertet választottunk. Egy Rákóczi Túróst. Természetesen ez is Gléda stílusban újragondolva 🙂 

Rákóczi Túrós

Ha a finom fogások mellé egy-két pohár finom bort is innátok, akkor is jó helyen jártok. A borlapon mindenki megtalálja a fogáshoz  vagy a hangulatához legjobban passzolót 🙂

Aki pedig otthonra is szeretne a finom ízekből, az a Vendéglő bejáratánál lévő Őshonos Delikát pultjából válogathat, ahol az isteni húsok, szalámik és sajtok között megtalálhatóak Kerekes Sándor chef által készített mangalica és szürkemarha szalámik is.

Szóval ha Óbudán jártok és egy isteni ebédre vagy vacsorára vágytok, nyomás és Hammoljatok egyet a Gléda Vendéglő királykék kanapéján 🙂

Gléda Vendéglő

1037 Budapest, Mikoviny u. 2.